Friday, 23 February 2018
zrekonstruovane.jpg

Magazín Exteriér Interiér o našej rekonštrukcii bytu

 

rekonstrukcia bytu petrzalkaFace lift bytu z Petržalky

Rekonštrukcia jadra, výmena okien, zatepľovanie, to sú najčastejšie zmeny, ktoré majitelia panelových bytov v súčasnej dobe riešia. Niektoré úpravy sú také zásadné, že majiteľovi pri nich už nestačí len osobné rozhodnutie, zvlášť ak do hry vstupujú bezpečnostné pravidlá, statika a spoľahlivé fungovanie inžinierskych sietí celého obytného bloku.Výrazné stavebné úpravy – odstraňovanie priečok, výmena radiátorov, výkonnejšej rozvodovej skrinky elektrického prúdu – sa nemôžu uskutočniť iba na základe samovoľného rozhodnutia majiteľa. Pred búraním najskôr musí podľa technickej dokumentácie overiť, ktoré priečky sú nosné, či elektrické rozvody na stúpačke majú dostatočnú kapacitu pre zvýšenie odberu elektrického prúdu,  či pri výmene radiátorov treba zavrieť celú stúpačku alebo stačí uzavrieť okruh uzávermi vo vlastnom byte. Pri týchto činnostiach, samozrejme, nemôže obísť správcu bytového domu a domového dôverníka, ktorých musí oboznámiť s rozsahom rekonštrukcie, s časom a dĺžkou jej trvania, pričom diskomfort obyvateľov domu v danom, období by sa mal obmedziť na minimum. K rekonštrukcii patrí aj priebežné zabezpečovanie poriadku spoločných priestorov a blízkeho okolia ako aj zabezpečenie odstránenia odpadu spojeného so stavebnými úpravami. 

Prípravná fáza

Návšteva jedného takéhoto bytu v Petržalke je príkladom toho, že dobré nápady, dôsledná príprava a ich odborná realizácia môžu priniesť veľmi pohodlné bývanie aj v paneláku, hoci tento typ bytových domov býva často označovaný ako ,,králikáreň´´. Manželia Tarnaiovci, majitelia stavebnej firmy ASCORP, s. r. o. sa profesionálnym úpravám panelových bytov (no nielen tých) venujú už niekoľko rokov. Za ten čas zrekonštruovali viacero typov bytových jednotiek, poznajú ich nedostatky, možné nástrahy, ale i potenciál, ktorý v sebe ukrývajú. Svojich klientov vopred upozorňujú, že ak má byť face lift interiéru dobre zvládnutý aj po technickej stránke, žiada si jeho úprava (vrátane montáže niektorých úložných nábytkových zostáv robených na mieru) šesť až deväť týždňov podľa rozsahu práce. Podmienkou pre dodržanie stanoveného termínu je zosúladenie prác rôznych pracovných tímov – od stavbárov, inštalatérov, obkladačov až po stolárov ako aj stavebný dozor, ktorý dohliadne na odborne a kvalitne vykonanú prácu. Na podloženie týchto argumentov nám predstavili svoj štvorizbový byt s rozlohou 92 m₂. Aby ho dostali do dnešnej podoby, museli ho vypratať na osem až desať týždňov. Skôr, ako tak učinili, strávili veľa času plánovaním jednotlivých činností. V úzkej spolupráci s dizajnérom navrhli dispozičné úpravy, niektoré priečky bolo potrebné pri nich odstrániť, iné naopak postaviť. Na takéto zmeny si museli obstarať statický posudok, projekt od architekta pre účely stavebného povolenia, súhlas s rekonštrukciou od obyvateľov bytového domu a napokon stavebné povolenie. Zmena sa však netýkala len priečok, ale tiež elektrických rozvodov (muselo sa pri nich pamätať na umiestnenie klimatizácie, sušičky bielizne, ozvučenie, osvetlenie) a rozvodu novej vodoinštalácie (rozmiestnenie sanity). Museli si teda naštudovať technickú dokumentáciu a na základe nej pristúpiť k vlastnému riešeniu.

rekonstrukcia bytu - obyvackarekonstrukcia bytu - obyvacka

Dispozičné úpravy

Nový zrekonštruovaný priestor mal ponúknuť spojenie obývacej miestnosti s kuchyňou a na základe osobných skúseností mal docieliť maximálne komfortné bývanie pre celú rodinu, a tak najvýraznejšie stavebné úpravy zasiahli časť bytu, kde sa pôvodne nachádzala obývačka, kuchyňa, prechodová chodba a hygienické priestory. Aby ju opticky zväčšili a vniesli do nej viac svetla, otvorili nosnú panelovú stenu oddeľujúcu kuchyňu v jej strednej časti. Hranicou medzi oboma priestormi sa stala iba priečka, ktorá slúži ako optické rozdelenie priestorov a zároveň ako oporná stena televízoru. Z kuchyne plní úlohu úložnej skrine prepojenej s jedálenským stolom. Rozšírený vstup medzi obývačkou a prechodovou chodbou dojem priestrannosti len umocnil. Hygienický priestor narástol na úkor prechodovej chodby do kuchyne (tá spojením kuchyne s obývačkou stratila pôvodný význam). Kúpeľňa tak nemusela prísť o vaňu a posunutím priečky smerom do chodby zostalo   dostatok miesta na sprchový kút, dvojumývadlo i úložnú skriňu. Toaleta zostala na pôvodnom mieste, iba sa zmenila poloha vstupných dverí. Ľavá polovica bytu je určená na súkromné užívanie jednotlivých členov rodiny. Priamo z obývačky sa vstupuje do spálne rodičov a z hlavnej chodby sa vchádza do dvoch izieb. Drobnými stavebnými úpravami sa zmenil vstup do izby, ktorá susedí so spálňou. V prípade druhej izby bola časť steny so vstupnými dverami zasadená hlbšie do priestoru izby. Vďaka tomu sa zlepšila nielen manévrovateľnosť pri vchádzaní do oboch miestností, ale na mieste, kde sa nachádza posteľ, vzniklo akési zákutie bezprostredne chrániace súkromie pri otvorení dverí.

rekonstrukcia bytu - kuchyna

Pridané hodnoty

Počas rekonštrukcie manželia Tarnaiovci použili viacero zaujímavých riešení, ktoré zvýšili komfort užívania. Napríklad pri úprave podlahy v obývačke a kuchyni na ich odhlučnenie použili izolačné platne, pre lepšiu tepelnú pohodu nechali nainštalovať podlahové kúrenie a kombinovali ho s dizajnovými radiátormi (Cordivari). Byt vybavili vzduchotechnikou, vedenou na miesta, kde sa nachádza automatická práčka so sušičkou, digestor a ventilátory, priestor sa našiel aj na klimatizáciu. Vďaka montáži sadrokartónových boxov zostala technika (vrátane svetelných zdrojov) decentne nenápadná. Na steny okrem stierky a štruktúrovanej omietky použili dyhované drevotrieskové dosky, ich povrchová úprava je totožná s niektorými časťami nábytkovej zostavy, vyrobenej na mieru s dostatočným množstvom úložných plôch. Veľmi šikovným spôsobom sú riešené dvojkrídlové dvere do obývacieho priestoru, ľahkým dotykom sa pri otvorení zasunú do steny a naopak , bez akéhokoľvek dodatočného doťahu sa plynulo, nehlučne zatvoria. Pridanou hodnotou je lodžia spojená s kuchyňou s francúzskym oknom. Pred ostrými lúčmi slnka ju chráni elektricky nastaviteľná slnečná clona. Byt je výsledkom dôslednej prípravy, skúseností a kvalitnej práce, ktorú už roky ich firma ASCORP, s. r. o. ponúka.

rekonstrukcia bytu - predsien, halarekonstrukcia bytu

You are here :  Home Napísali o nás Magazín Exteriér Interiér o našej rekonštrukcii bytu